Home/Blog Mudir/Masalah Remaja

بسم الله الرحمن الرحيم

Masalah remaja semakin merunsingkan banyak pihak khasnya ibu bapa dan sekolah. Antara punca utama kerosakan remaja di zaman ini bahkan sejak dahulu ialah cinta dunia dan kawan melebihi dari cinta Allah, Rasul, ibu bapa dan para guru. Masalah ini sudah disebut oleh Allah dalam al-Quran dan Rasul dalam sabdaannya.

Konsep Al-Quran dan Hadis bukan hanya membentangkan masalah umat tetapi kedua-duanya juga menawarkan dan menunjukkan cara untuk menyelesaikan masalah-masalah tersebut. Antara cara yang diterangkan oleh Allah dan RasulNya untuk menyelamatkan umat ini khasnya para remaja dari kencah maksiat ialah dengan membawa mereka ke arah iman yang sahih dan amal yang soleh. Bagaimana untuk mencapai tahap iman sahih dan amal soleh ini maka perlu kepada suasana yang mampu membentuk remaja dan umat untuk mengubah diri mereka dari rosak menjadi baik atau dari baik menjadi lebih baik hingga mencapai keredaan Allah swt.

Atas maksud menghidupkan suasana iman sahih dan amal soleh ini maka Madrasah An-Nuur telah melaksanakan pelbagai program untuk melahirkan generasi Al-Quran yang memperjuangkan sunnah Nabi saw. Amalan, suasana dan nasihat sering disuntik kepada para pelajar demi menghasilkan impian setiap umat adalah hamba Allah yang bertaqwa.

Mari sama-sama berjuang dalam melahirkan generasi impian sebagai kesinambungan perjuangan kekasih kita Nabi Muhammad saw.

By | 2011-03-01T23:30:01+00:00 March 1st, 2011|Blog Mudir|6 Comments

About the Author:

1. Serikandi Islam March 5, 2011 at 7:44 pm - Reply

Memang merunsingkan. Tahniah kepada pihak madrasah kerana berusaha melahirkan insan yang berkualiti untuk umat.

2. nors March 14, 2011 at 1:23 am - Reply

Salam….
    memang benar masalah remaja kita dalam keadaan yang amat membimbangkan …saya berada dalam bidang pendidikan juga…tapi aliran SMK…harap mendapat ilmu dari sini yang dapat saya terapkan kepada generasi hadapan ini.

3. diamond juaniz January 5, 2013 at 8:43 pm - Reply

as salam…saya juga antara ibubapa yg mempunyai masaalah anak2 remaja .bolehkah saya menghantar anak2 remaja saya di madrasah tuan utk mendapat didikan supaya menjadi hamba Allah.

• mudir January 17, 2013 at 8:51 pm - Reply

W’slm. Maaf puan, penerimaan pelajar baru telah ditutup sejak 1/1/2013.

4. RAFIDAH MOHAMED February 2, 2015 at 6:59 pm - Reply

Assalam..bagaimana saya hendak menhantar anak belajar di sana..masih dibuka ?

• husna muaz February 23, 2015 at 10:14 am - Reply

w’salam, penerimaan pelajar baru seisi kedua pada bulan MAC ini. Jika berminat sila hubungi Ustaz Haji Hanapie bin Haji Ali (lelaki) di talian 0126773992 dan ustazah ridhwah 017-7209435 (perempuan)